keskiviikko 28. joulukuuta 2016

Nyt kärähti - Kissan palovamman hoito

Kymmenen vuotta meni ennen kuin se tapahtui. Adela onnistui ruuanhimoissaan tassuttelemaan toisen tassunsa levylle josta oli juuri nostettu pois keitetyt munat.

Rakkulat siitä tulivat, mutta ei haavaa. Toisen asteen palovamma siis.


Kuinka kissan palovammaa tulee sitten hoitaa?

Ensiapuna palovammojen hoitoon suositellaan samaa kuin ihmisellekin. Heti kylmää. Tassut esimerkiksi lavuaariin tai vatiin jossa kylmää vettä, hanan alle tai kuten meillä, käärittiin kylmään veteen kastettuun pyyhkeeseen. Kylmää meillä annettiin pariin otteeseen.

Sen jälkeen tassuun hieman Bebanthen voidetta ja hetkeksi esim pieni käärö jotta voide ehtii edes vähän imeytyä.

Töppönenhän ei toki kauaa kissan tassussa pysy. Huis hais ja se on poissa!

"Ensimmäisen asteen palovammassa ihon pintakerros on vaurioitunut. Iho on punoittava ja kosketusarka. Toisen asteen palovammassa iho on jo syvemmältä vaurioitunut ja karvat voivat irrota. Iholla on turvotusta, rakkuloita ja se on kosketus arka. Vamma tulehtuu helposti. Jos yli puolet eläimen ihosta on vaurioitunut, ennuste on huono. Kolmannen asteen palovammassa ihon kaikki kerrokset ovat vaurioituneet. Iho on tunnoton, vaalea, jopa hiiltynyt. Kun kolmannes ihosta on vaurioitunut, selviytymismahdollisuudet ovat huonot. Ota yhteys eläinlääkäriin laajoissa ensimmäisen asteen palovammoissa ja aina kun kyseessä on toisen tai kolmannen asteen vamma, sekä jos eläin on tuskainen" Lähde: verkkosivuapteekki.fi

Eläinlääkäriin soitimme vasta aamulla kun illalla tassua ei kauaa Adela edes aristanut. Eläinlääkärin mukaan olimme toimineet tilanteessa aivan oikein ja syytä lääkärivisiitille ei ole.

Pieniä palovammoja voi siis huoletta hoitaa kotioloissa, kannattaa kuitenkin soittaa eläinlääkäriin jos on yhtään epävarmuutta esimerkiksi vamman vakavuudesta.

Tänään Adelan tassu näyttää jo ihan hyvältä ja tyttö syö ja on muutenkin oma normaali itsensä. Onneksi selvisimme vain säikähdyksellä!

Onko muille käynyt vahinkoja hellan tai muun polttavan kuuman kanssa?


5 kommenttia:

  1. Oi voi, onneksi ei käynyt pahemmin. Olemme toistaiseksi säästyneet, vaikka se on kyllä pienoinen ihme, meillä kun on vielä sähkölevyjen lisäksi puuhella, jonne kissat usein hyppäävät sen ollessa kylmä. Onneksi eivät ole erehtyneet kuumalle, ehkä ne tuntevat kuumuuden? Kiitos kuitenkin ohjeistuksesta, kissan tassuja ei todellakaan ole helppo hoitaa, koska niissä ei todellakaan pysy mikään tuppo....

    VastaaPoista
  2. Voi hitsi! Onneksi ei käynyt pahemmasti, mutta toivottavasti Adela oppi ja kertoo oppinsa Heronillekin!

    Meillä molemmat on kokeilleet nuorina kissoina miten kuuma hellanlevy onkaan. Syy toki oli ihmisten, meillä on tapana laittaa kattilallinen kylmää vettä kuumalle levylle suojaksi, mutta niillä kerroilla oli jäänyt laittamatta. Figo oppi kerrasta, se ei hyppää suoraan hellalle koskaan. Eikä itse asiassa astu kylmällekään levylle. Friede kokeili toisenkin kerran, ja silloin vieläpä levyllä OLI kattila, en ymmärrä miten se yleensä onnistui! Kertaakaan ei ole kuitenkaan tarvinnut eläinlääkäriä, vaan vaiva on hoitunut päivässä tai parissa itsellään ja kotihoidolla.

    Pikaista paranemista Adelan kauniille tassuille!

    VastaaPoista
  3. Onneksi selvisitte noin vähällä ja Adela pääsee tepsuttelemaan pian ihan terveellä tassulla.
    Sofi on meillä se hyppelijä ja joskus aikaisemmin onnistui hyppäämään puolikuumalle levylle, mutta onnekis ei tullut mitään palovammaa. Nyt on induktiotaso ja sehän jäähtyy tosi nopeasti. Laitan kyllä aina kattilan vettä kuumalle levylle varmuuden vuoksi. Jostain kumman syystä Sofi tykkää lepäillä kylmällä tasolla ja onnistuu joskus saamaan hellan piipittämään :)

    VastaaPoista
  4. Hui! Märkää tassulle; yök! Muistathan varoa ensi kerralla Adela? - Pepsi

    VastaaPoista
  5. Auts, auts! :( Täällä on onneksi vältytty vammoilta, laitan aina ns. tyhjän (vettä hieman pohjalla) kattilan kuuman levyn suojaksi käytön jälkeen, mutta ainahan siinä on muutaman sekunnin hetki kun levy on täysin tyhjillään. Ei ole vielä kukaan kissoista lähtenyt hyödyntämään aikaa, vaikka etenkin Rakulla on tapana pörrätä levottamasti keittiössä ruuanlaiton aikaan.

    Nykyään muuten suositellaan haaleaa vettä ensiapuun kylmän sijaan. :) On tehokkaampi.

    VastaaPoista